Een stukje Maluku in het hart van de stad

Door de wirwar van steegjes in de rosse buurt is het kleine winkeltje maar lastig te vinden. Zo lastig dat ik Google Maps erbij moet pakken. En dan nog lukt het niet. Maar dan, verstopt in een smalle steeg, heb ik het eindelijk gevonden: Cacao & Spice, de zaak van Salomé Trip-Wagenhuis en haar man Ian.  

Salomé, dochter van een Molukse moeder (Sahureka van Hulaliu / Akihary van Aboru) en een Nederlandse vader, is geboren en getogen in Friesland, in de Molukse wijk in Oosterwolde om precies te zijn. Wanneer zij terugdenkt aan haar jeugd zijn het die momenten van samenzijn die haar vreugde bieden. ‘Elke zondag aten we bij mijn opa en oma. Het waren zoveel mensen dat we bij wijze van spreken tot op de trap zaten. Dan werd er papeda gegeten en was het zo gezellig met de familie. Ikzelf at het als kind niet echt, meer rijst met soep of nasi goreng. Pas later ben ik papeda gaan eten en heb ik het gerecht meer leren waarderen’.

De verbondenheid met de Molukse roots en de maatschappelijke betrokkenheid van de 33-jarige Salomé en Ian is zichtbaar en voelbaar en komt tot uiting in hun zakelijke concepten. Beiden zijn sociaal ondernemer. Salomé runt Cacao & Spice en is daarnaast oprichter en bestuurslid van de ondernemersvereniging Biz Burgwallen. Ian bezit de fotostudio gelegen in de Trompettersteeg, waar een fotografe uit de buurt nu bezig is met het portretteren van buurtbewoners en ondernemers in corona tijd. 

Bij Cacao & Spice draait het om direct trade chocola en kruiden. Dit betekent dat zij zaken doen met maximaal twee tussenpersonen tussen cacaoboeren en hun in. Een bewuste keuze om de cacaoboeren zoveel mogelijk te laten profiteren van de winst. Vanuit de zaak worden virtuele workshops georganiseerd en rondleidingen door de buurt voor toeristen maar ook studenten; mensen uit allerlei landen en culturen. Tijdens de rondleidingen deelt ze haar kennis over de Molukse cultuur met anderen. ‘Zowel de Nederlandse als de Molukse kant van de geschiedenis komt aan bod. We vertellen hoe de cacao en specerijen hier kwamen en maar ook de keerzijde ervan.’ 

Verbinden is een belangrijke factor tijdens de rondleidingen, maar ook tijdens de proeverijen die ze organiseren voor bedrijven en particulieren. ‘We doen altijd research naar de gasten naar de proeverij, zodat we de link kunnen laten zien tussen twee werelden. Er is altijd een link! Als er Amerikaanse studenten zijn, vertellen wij bijvoorbeeld hoe Nederland New York, toen Nieuw Amsterdam, ruilde voor de Banda eilanden’.

Een bijzondere plek, zo midden in de Red Light District. Opvallend zijn de grote raampartijen aan beide kanten. ‘Het was voorheen opgedeeld in vier kamers’, vertelt Salomé. Twee ramen grenzend aan de Dollebegijnensteeg, de twee andere aan het smalste steegje van de stad, de Trompettersteeg. Hoewel de aangrenzende panden nog wel voor raamprostitutie in gebruik worden genomen, heeft dat van hun een heel andere bestemming gekregen. Door de hele ruimte zijn chocoladerepen van uit de hele wereld uitgestald. Salomé laat mij proeven van speciale samenstellingen, zoals vegan chocolade met rode biet en kokos en spicy chocolade met chili. En ze maakt deze chocolade ook nog eens zelf. Is zij thuis ook zo ijverig in de keuken? ‘Nee, ik ben geen fanatieke thuiskok en heb ook niet per se die ambitie om te leren koken’. Maar als ze dan toch nog iets moet benoemen wat ze wil leren maken, weet ze het wel. ‘Ketan unti, dat vind ik echt heel lekker’. 

www.cacaoandspice.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *